Chiropraxia, o terapie impotriva durerilor de spate

Standard

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 10 milioane de femei de pe glob sufera,
ocazional sau frecvent, de dureri de spate, iar 65% dintre ele sunt tinere.

Chiropraxia – “Asezarea oaselor”

“Suferinta si durerile ma faceau sa ma simt inutila”
Daniela e o femeie tanara si delicata, abia trecuta de 34 de ani. “Vedeti, putini dintre noi putem sa privim lumea ca prin ochii altcuiva. Adica putini ne punem in pielea altora. De aceea, adesea nu-i putem intelege pe oamenii care traiesc apasati de dureri fizice, care sunt complexati de o suferinta pe care nu o pot rezolva cu nici un chip. Pana ce crizele au inceput sa devina tot mai dese si mai lungi, credeam ca nu poate fi vorba de cine stie ce nenorocire, ca erau niste dureri trecatoare, care vor ceda daca ma odihnesc mai mult.

Insa au venit apoi momente cand suferinta mea ma facea sa ma simt inutila. Abia il nascusem pe fiul meu, Alexandru, acum patru ani , si eram deseori aproape in pragul depresiei, fiindca durerile de spate ma impiedicau sa fiu langa el. Erau zile intregi in care nu ma puteam ridica din pat, abia puteam sa calc. Era o senzatie ingrozitoare. Ca si cum zeci de ace fierbinti mi se infigreau in sale. Era cumplit. Abia mergeam prin casa, tinandu-ma de mobila pana la baie sau pana la patutul copilului. Medicii imi dadeau doar tratamente cu analgezice care aveau efect pe termen scurt, si nici acela prea puternic.”

Despre cauza durerilor ei de spate nu stie ce sa spuna. Poate ca o fi facut vreodata o miscare gresita, ori o fi ridicat ceva greu. I s-a mai spus ca poate fi vorba de o afectiune mai grava. “Cel mai tare m-am speriat atunci cand o astfel de criza lombara m-a tinut mai mult de trei zile intepenita. Durerea era atat de intensa, incat parca ar fi fost vie. De mers la serviciu nici nu putea fi vorba, iar doctorul mi-a recomandat imediat o radiografie, ca sa se poate exclude eventualitatea unei fracturi sau a osteoporozei.”
Chiropraxia
Cand a auzit ce boli ar fi putut sa aiba, de la hernie de disc la artroza, dar mai ales cand a auzit ca lombalgia ei (invatase deja de multa vreme ca se cheama lombalgie) poate fi cauzata de osteoporoza, au trecut-o fiorii.

Daniela a decis sa inceapa lupta cu efectele bolii si ale nemiscarii la care o condamnau durerile ei de spate si sa caute o cale de vindecare. Chiar si una mai putin comuna, cum erau terapiile alternative. La chiropraxie se gandise de mult, de cand a auzit ca e o terapie cu rezultate extraordinare si foarte folosita in Occident.

“Mi s-a parut ciudata partea de gimnastica a tratamentului, un fel de ‘streching’ cu indoiri complicate, alungite, contorsionari ale corpului, elaborate si vindecatoare, care s-ar parea ca reasaza oasele la locul lor. Ma simteam mai bine si durerea aproape disparuse.”

Acum Daniela e mai linistita, zambeste mult mai des, se simte perfect si nu mai are dureri decat foarte rar. Stie ca poate invinge in lupta cu boala si mai ales ca are ca aliat o terapie complexa si asta, spune ea, e cel mai important. Sa nu fii singur in fata durerii!

Cauze
Coloana, solicitata in permanenta, devine sensibila la anumite miscari, cum ar fi flexiunile, torsiunile sau vibratiile. In functie de localizare, durerea poate fi cervicala, dorsala sau lombara (lombalgie – durere in zona rinichilor). Aceasta este cea mai frecventa, dar problemele serioase apar atunci cand se deterioreaza unul dintre elementele coloanei vertebrale: discurile intervertebrale, ligamentele sau muschii.

Stiai ca? In 9 cazuri din 10 este vorba despre o lombalgie comuna, lipsita de gravitate, iar in 90% din cazuri durerile de spate sunt cauzate de slabirea muschilor spatelui.

 

Articol preluat din revista Avantaje