Chiropraxia (vertebroterapia) si manevrele sale specifice

Standard

CHIROPRAXIA (Vertebroterapia) este considerata de catre practicienii ei atat o stiinta, cat si o arta. Terapeutii acestei stiinte se specializeaza in tratarea unor varietati de maladii legate de sistemul muscular si articular prin manipularea coloanei vertrebrale si articulatiilor. Terapia nu include insa numai manipularea propriu zisa ci si folosirea mainilor pentru a localiza anumite zone pe coloana vertrebrala.

Scopul terapeutului este de a trata problema fundamentala a pacientului si nu doar simptomele de durere, discomfort pe care pacientul le simte pe moment. Terapeutul pune un diagnostic initial dupa o anamneza detaliata si dupa o atenta examinare fizica si psihica. Dupa aceasta va palpa coloana vertrebrala si anumite articulatii pentru a determina unde anume este o disfunctie a mobilitatii normale. O astfel de disfunctie sugereaza existenta unei probleme delicate de natura biomecanica mai profunda si care odata corectata poate contribui la imbunatatirea starii generale a pacientului.
CHIROPRAXIA (Vertebroterapia), asa cum este folosita in prezent in cabinetele de masaj locale utilizeaza, in functie de capacitatile si de influentele anterioare ale terapeutului, manevre si proceduri din:

• “osteopatie”, terapie dezvoltata mai ales in mediile medicale din Europa,

• “terapia coxalelor” a dr Yumeiho (care foloseste manipularea osteoarticulara si multiple elemente din Shiatsu),

• “chiropraxie” , tehnica ruseasca care foloseste “incalzirea” prin masaj viguros al meridianelor energetice si in special a zonelor de langa coloana vertebrala si abia apoi manipularileosteo-articulare pentru ca asa numita “memorie a muschiului” sa se retina ca fiind o stare de relaxare, permitand astfel organismuluiun ragaz de mentinere a pozitiei corecte a articulatiei cu efecte curative sporite.

• “kinetoterapia monahala”, dupa cum ii spune si numele a fost dezvoltata in mediul preotilor, constand in principal din manevre si proceduri de masaj executate cu talpa piciorului, avand influente certe din tehnicile stravechi numite “ calcarea pe prag ”.

• “masaj thailandez terapeutic”, tehnica orientala care foloseste un masaj bland al meridianelor energetice (de tip Shiatsu), urmat de elongatii, presiuni, rasuciri si trageri ale articulatiilor si ale coloanei vertebrale, executate in maniera relaxata obtinand efecte de durata asupra eficientelor articulare si o relaxare profunda a zonelor din imediata apropiere a acestora, permitand organismului o regenerare rapida prin resurse proprii.

• “strecing”, tehnica occidentala cu aplicabilitate pe partea de flexibilizare a articulatiilor, cu rezultate excelente in reducerea durerilor si a contracturilor musculare.

• “posturi si rasuciri” de tip Hatha Yoga, cu influente din Yoga traditionala, avand rezultate in corectatea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale.

Fiecare terapeut, in functie de cunostiintele sale, de practicile sale curente si de experienta, poate alege sau recomanda, in beneficiul pacientului, unele dintre aceste tehnici sau o combinatie din toate.

Sursa: Revista Avantaje