Stiinta care iti trateaza oasele

Page

Vracii de pe vremea strabunicilor stiau sa traga oase si sa rupa junghiuri. Mai nou, ei se numesc osteopati.

O noua disciplina din categoria medicinelor alternative isi face aparitia in peisajul terapeutic al secolului al XIX-lea datorita doctorului american Andrew Still, in 1874. Dupa cum ii spune si numele, osteopatia are legatura cu oasele, dar nu numai cu ele. Practic, ea consta in manipularea diferitelor parti ale corpului, pentru a se obtine o stare de mobilitate specifica starii de sanatate. Se spune ca unii osteopati sunt atat de maiestri, incat pot sesiza deplasari ale organelor de ordinul micronilor! Si asta numai datorita sensibilitatii deosebite pe care o au in maini… Osteopatia este inspirata din medicina chineza si are puncte comune cu chiropraxia. Chiropraxia, dezvoltata din osteopatia timpurie, se limiteaza la coloana vertebrala si membre, pe cand osteopatii pot trata si organele interne sau chiar zona capului. Tehnica folosita este un gen de masaj, diferite miscari executate cu ajutorul mainilor asupra corpului pacientului.


PRINCIPIUL DE BAZA
Ca si celelalte sisteme de medicina alternativa, si osteopatia priveste fiinta umana ca pe un intreg. Ea vrea sa trateze cauza care produce simptomul, astfel incat, dupa tratament, acesta sa nu mai apara. Tocmai de aceea, o incursiune in trecutul pacientului va aduce informatii despre comportamentul gresit care a dus la aparitia bolii. Chiar daca manevra osteopatica a dat rezultate imediat, daca pacientul nu-si modifica stilul de viata, boala va reaparea. Din punct de vedere osteopatic, orice dezechilibru din organism poate fi asociat cu o pierdere de mobilitate pe un anumit segment. Fiecare organ trebuie sa fie pozitionat in asa fel incat sa functioneze optim. Orice problema de sanatate se traduce printr-o deplasare in forma, care duce la modificari ale tesuturilor, provocand durerea. Corpul tinde, in mod natural, sa-si gaseasca pozitii in care durerea sa se amelioreze, dar osteopatii nu te sfatuiesc sa le dai curs. Pana la urma, aceste pozitii nu sunt nici ele naturale, iar durerile se vor inteti. De aceea, daca te doare spatele, fa-ti timp si du-te imediat la un osteopat. Nu sta incovoiata sperand ca durerea va trece de la sine. Probabilitatea sa se inteteasca este foarte mare.

INDICATII TERAPEUTICE
Orice fel de durere poate raspunde bine la un astfel de tratament. Durerile lombare, cervicale, cefaleea, dureri articulare – toate se pot trata foarte bine cu ajutorul acestei forme de medicina alternativa. Dar nu numai ele. Boli cronice care nu raspund la tratamente clasice pot fi si ele vindecate: afectiuni neurologice, gastrointestinale si urogenitale. Infectiile cronice care nu raspund la antibiotice mai au o sansa. Colicile bebelusilor si alte probleme pediatrice isi gasesc si ele rezolvarea pe aceeasi cale. Daca ai radiografii sau alte imagini care pot da informatii despre starea interna a corpului tau, ia-le cu tine la consultatie. Osteopatia nu se recomanda in cazul inflamatiilor sau tumorilor si nici in cazul osteoporozei avansate. Exista si riscuri, de aceea este bine sa mergi la un terapeut recomandat. Ameliorarea suferintei poate sa apara si dupa o singura sedinta de maximum 40 de minute, dar poate sa necesite pana la opt sedinte. Daca e vorba de o afectiune cronicizata, e bine ca tratamentul sa se reia la intervale regulate de timp.

Articol de Aneta Voinea, preluat din www.revistaplafar.ro

Leave a Reply