Discopatia lombară

Page

Discopatia lombara “se caracterizeaza prin procesul de degeneresceta discala, prin care nucleul îsi pierde omogenitatea fibroasa si se îngusteaza, iar pe inelul fibros apar fisuri si fante.” (Stroescu, 1979) .

Discopatia este boala discului vertebral. Discul vertebral foarte precoce, odata cu încetinirea procesului de crestere sufera fenomene degenerative, legate în principal de degradarea substantelor proteice din nucleul pulpos si inel fibros. Dinamica discului si fortele care nasc în cursul miscarilor fac posibila dilacerarea fisurilor discale si chiar ruperea inelului fibros cu hernierea nucleului spre canalul rahidian si gaura de conjugare. Apare un conflict discoradial, care implica iritarea sau chiar compresarea radacinii, spatiului interdiscoligamentare fiind foarte redus.

Fragmentarea si migrarea nucleului pulpos reprezinta hernia de disc, stare de deteriorare a discului care este ireversibila, necesitând chiar si tratament neuro-chirurgical. Hernia de disc este cea mai des întâlnita forma a dicopatiei vertebrele.

Evolutia discopatiei lombare
Evolutia discopatiei se face treptat, la început apare durerea lombara. Concomitent cu durerea apare criza de lumbago, care este contractura puternica si dureroasa a musculaturii paravertebrala lombara.
Dupa Arsene boala discului evolueaza în patru faze: prima faza de împingere cînd nucleul forteaza inelul fibros; faza a doua când se rupe inelul fibros; faza a treia când fragmentul migreaza fragmentul; faza a patra de supraadaugare a procesului artrozic. Cea mai frecventa forma a discopatiei întâlnita este hernia de disc, care se poate produce la orice nivel dar cea mai afectata este coloana lombara, apoi cervicala si mai rar dorsala.

Iaroslav Kiss descrie urmatoarele stadii evolutive ale discopatiei lombare: o protruzie simpla care irita ligamentul intervertebral comun posterior ( suferinta este ligamentara, durerea este vie deoarece acest ligament este foarte bine inervat, la fel cu straturile externe ale inelului fibros ); o hernie subligamentara a discului ( expresia clinica este lombasciatica ); hernie transligamentara posterioara, libera, ce gliseaza de-a lungul radacinii si o blocheaza comprimând-o în gaura de conjugare.
Cea mai eficienta metoda in tratarea discopatiei este kiropractia asociata cu masajul terapeutic

Leave a Reply