Despre coloana vertebrală

Page

Coloana vertebrala este o lunga coloana mediana si posterioara, numita si rachis. Este formata prin suprapunerea celor 33-34 de piese osoase, numite vertebre, “având 344 suprafete articulare, 24 discuri intervertebrale, 365 ligamente si 739 puncte de insertie.”

Urmarite de sus în jos, vertebrele raspund: gâtului, toracelui, regiunii lombare si pelvisului. Vertebrele poarta diferite denumiri împrumutate de la regiunile respective: vertebrele cervicale, corespund gâtului, sunt in numar de 7 ( formeaza coloana cervicala ); vertebrele toracice corespund toracelui, sunt în numar de 12 ( formeaza coloana toracica); vertebrele lombare, corespund peretelui posterior al abdomenului, sunt în numar de 5 ( formeaza coloana lombara ); vertebrele sacrate, în numar de 5 si vertebrele coccigiene, în numar de 4-5 corespund pelvisului.

Vertebrele coloanei cervicale, toracice si lombare sunt oase mobile si independente. Pentru aceasta mai poarta numele de vertebre adevarate. Vertebrele sacrate si cele coccigiene se sudeaza, numindu-se si vertebre false. Vertebrele adevarate sunt constituite din doua parti: corpul vertebrei si arcul vertebrei. Corpul vertebrei prezinta doua fete si o circumferinta. Fetele numite intervertebrale sunt destinate articularii cu vertebrele învecinate. Arcul vertebrei este format din doua lame vertebrale si doi pediculi ai arcului vertebral.

Corpurile vertebrale sunt legate între ele prin fibrocartilaje de forma unor lentile biconvexe, numite discuri intervertebrale si ligamentele longitudinale . Un disc intervertebral are doua portiuni: portiunea periferica ( inelul fibros ) asigura stabilitatea coloanei vertebrale, protejeaza maduva spinarii fata de miscarile exagerate si se opune îndepartarii corpurilor vertebrale în timpul miscarilor; portiunea centrala ( nucleul pulpos ) este elastica. Discurile intervertebrale sunt “centrele si organele miscarilor ce se petrec în fiecare articulatie vertebro-vertebrala”. Nucleul pulpos se deplaseaza întotdeauna în directie opusa aceleia pe care o ia coloana.

Este importanta întretinerea buna a musculaturii toraco-abdominale pentru asigurarea functiunii normale a coloanei vertebrale si pentru prevenirea uzurii discale. Miscarea este necesara nutritiei discului intervertebral. Nuleul pulpos functioneaza ca o pompa care regleaza circuitul lichidelor si a gazelor la nivelul discului intervertebral.

Leave a Reply