Utilitatea chiropraxiei si a fizioterapiei in tratamentul durerilor persistente la nivelul spatelui si al gatului

Page

In anul 1992 un studiu olandez a comparat utilitatea chiropraxiei si cea a fizioterapiei in tratamentul durerilor persistente la nivelul spatelui si al gatului.

Un numar de 256 de pacienti au fost inclusi in acest studiu. Acestia acuzau dureri la nivelul spatelui si gatului ce persistau de cel putin 6 saptamani. Subiectii au fost tratati de chiropracticieni, fizioterapeuti si medici generalisti. Fizioterapeuti le-au aplicat pacientilor diferite terapii, de la unde electrice, ultrasunete, exercitii clasice sau masaje. Medicii generalisti le-au prescris pacientilor lor analgezice, repaos la pat sau medicamente tip-placebo. Chiropracticienii le-au aplicat pacientilor proceduri de manipulare si mobilizare a coloanei vertebrale.
Concluzia studiului a fost ca terapia prin manipularea coloanei a dat rezultate mai bune decat tratamentele placebo sau medicamentatia prescrisa de medicul generalist. De asemenea, intr-un interval de 12 luni chiropraxia s-a dovedit a fi mai eficienta decat fizioterapia.

Sursa: Koes BW, Bouter LM, et al. British Medical Journal. March 7, 1992; Vol. 304, No. 6827, pp. 601-605.

Leave a Reply